Oysa Ramazan ayında sağlıklı kalabilmek içi mideyi yoran, susuzluk yaratan, şeker ve tansiyonun yükselmesine neden olan bir beslenme şekli asla benimsenmemeli, evde hazırlanan yemekler sağlıklı yöntemlerle pişirilmelidir.
Ramazan sofrasının yemekleri kızartmalar, yağlı hamur işleri değil; sağlıklı yöntemlerle pişirilen yemekler ve çorba tarifleri arasından seçilmelidir. Sebze ağırlıklı, karbonhidrat ve protein yönünden zengin yemekler, bol meyve ve su tüketimi iftar ve sahurda sağlıklı beslenme açısından daha doğudur. Sahurda ve iftarda hem doyurucu hem de sağlıklı bir şekilde beslenmeyi tercih edenlerdenseniz, aşağıdaki 13 püf noktasını dikkate alın:
1. Buğday, nohut, yoğurt gibi besleyici malzemelerle hazırlanan ferahlatıcı bir soğuk çorba, susuzluğun giderilmesinde ve enerji depolanmasında etkilidir.
2. Sahurda kızartma, tatlı ve acılı yiyeceklerin tüketimi hazımsızlığa neden olabilir. Sahur sofrasında gün boyu susuzluk yaşatacak bir beslenme tarzından uzak durulmalıdır.
3. Yumurta, süt, yoğurt, peynir, 1 avuç kuruyemiş, 1 porsiyon meyve sahur sofranızın en önemli besinlerdir. Tüm bunlar sizi gün boyu tok tutarken, kan şekerinizin dengeli kalmasında çokça etkilidir.
4. 1 bardak süt en az 5 saat tok tutar. Ramazanda uzun süren açlık durumlarına karşı her sahurda 1 bardak süt için.
5. Haşlanmış katı yumurta iştah seviyesini düşürür ve ciddi oranda tok tutar. Her sahur sofranızda 2 adet haşlanmış yumurtaya yer verebilirsiniz.
6. Güllaç, sütlaç, tavuk göğsü, muhallebi hafif tatlılar olduğundan iftar sofrasında en çok tercih edeceğiniz tatlı çeşitleri olmalıdır.
7. Hamurlu, şerbetli tatlılarla aranız daha iyiyse, bu tür tatlıların porsiyon miktarını azaltarak, iftardan 2 saat sonra yemelisiniz.
8. Tatlının üzerine yarım kase yoğurt yiyerek kan şekerinizin dengeli bir şekilde yükselmesini sağlarsınız.
9. Komposto çeşitleri Ramazanda vücudun su ihtiyacını karşılar ve tatlı isteğinin yatıştırılmasını sağlar. Sahurda ve iftardan sonra mevsiminde meyvelerle hazırladığınız komposto tüketin.
10. Orucunuzu açtığınızda bir kase çorba tüketin ve ana yemeğe kadar 10 dakika dinlenin.
11. Çorba sonrasında iftariyeliklerle mini bir kahvaltı yapabilirsiniz.
12. Ramazanda su ihtiyacını; ev yapımı meyve suyu, mevsim meyveleri, çorba, yoğurt gibi içecek ve yiyeceklerle karşılamalı, iftardan sonra aralıklarla 2-2,5 litre su içmelisiniz
13. Ramazanda gün içinde hareketsiz kalan sindirim sistemini hareketlendirmek için iftar ve sahur arasında bağırsak hareketlerini düzenleyebilecek besinler tüketebilirsiniz.
Ramazan boyunca hazırlayabileceğiniz yemek tarifleri, Ramazanda doğru beslenme için püf noktaları ve daha fazlasını Carrefour blog sayfası nelazimsacarrefoursa.com web sitesinde bulabilirsiniz.