Sağlık

Bacaklara kramp girmesinin sebepleri

Susuzluk
Kas dokuları %75 sudan oluşur ve kasların rahatlıkla kasılıp gevşemesini sağlar. Yani vücudunuzun gerektiği suyu alamamak gece bacağınıza kramp girmesinin sebeplerinden biri olabilir. Bu yüzden gün içinde bol bol su içmelisiniz.
Beslenme yetersizliği
Vücutta sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi önemli elementler, kasların kolayca gevşemesi ve kasılması açısından önemli elementlerdir. Bu elementlerin eksikliği ise kaslarınıza kramp girmesine yol açabilir. Ayrıca, B12 vitamini de kasların hareket etmesinde önemli bir etkendir.
Uzun süre ayakta durmak
Sert bir zemin üstünde uzun süre ayakta durmak veya topuklu veya ayak yapısına uygun olmayan ayakkabılar giymek kas yorgunluğuna yol açabilir. Bu da geceleri bacak kaslarınıza kramp girmesine sebep olur. Ayrıca, uyku pozisyonunuzun rahatsız olması veya otururken bacakların ters bir şekilde durması da kramplara yol açabilir. Gece yatmadan bacaklarınızı esnetmek bu duruma yardımcı olabilir.
Hamilelik
Hamile kadınlarda özellikle geceleri kramplar sık görülür. Kramplar hamileliğin genellikle dördüncü ayından sonra başlar ve hamilelik bitimine kadar görülebilir. Bu krampların sebepleri, rahmin genişlemesinden dolayı bazı sinirlere baskı uygulaması, yorgunluk veya bebeğin damarlara uyguladığı basınçtan dolayı bacaklarda kan dolaşımının az olması olabilir.
Hipotiroidizm (tiroit yetersizliği)
Düşük tiroit hormonu seviyeleri doğrudan bacak kramplarına ve kas güçsüzlüğüne neden olabilir. Tiroit hrmonu vücuttaki kalsiyum emilimini etkiler ve kalsiyum eksikliği de kas güçsüzlüğü, uyuşma, ağrı ve kramplara yol açar. Bu yüzden, vücudunuzdaki kalsiyum yetersizliği de kramp ve ağrılara sebep oluyor olabilir.
Diyabet
Diyabet, bacaklarınınza kramp girmesinin sebeplerinden biri olabilir. Hatta kramp, vücudunuzda sinirlere zarar veren bir hastalık olan bir sinir hastalığının belirtisidir. Bu sinir hastalığı ise, diyabetin semptomlarından birisidir. Krampların dışında diyabet hastalarında uyuşma ve karıncalanma da görülebilir.
Alkol tüketimi
Fazla alkol tüketiminde çevresel sinirler zarar görebilir, bu da polinöropati denen ayaktaki sinirlere zarar veren bir hastalıktır. Hastalığın sık görülen belirtileri bacak ağrısı ve kas kramplarıdır. Aşırı alkol tüketimiyle ayrıca vücudunuza fazla laktik asit gireceğinden yine kramp ve ağrılara yol açılmış olunur.
Belirli ilaçlar
Bacak kramplarının başka bir nedeni de alınan bazı ilaçların yan etkisidir. Bu ilaçlar başta kolesterol düşürücü ve idrar söktürücü ilaçlar olmak üzere doğum kontrol hapları, steroidler ve antipsikotik ilaçlardır.

İlgili Haberler

Özel Hastanelere Yeni Düzenleme

Düzköy Temsilcisi

Yeşilkart Kalkacak Mı?

İstanbul Temsilcisi

İlçemizdeki Kanser Taraması Sona Erdi…

Düzköy Temsilcisi

Bir Yorum Yazın

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com