İlçemiz

“HES” doğrusu

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Vakfıkebir ve Düzköy Belediye Meclislerinden gelen gündem maddeleri ile gerildi. Mecliste gerginlik yaşansa da bir ilk yaşanarak HES projesi oy birliğiyle reddedildi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi hareketli bir oturuma ev sahipliği yaptı. İlk önce Vakfıkebir Belediye Meclisinin aldığı Cumhuriyet Mahallesi’ndeki imar planı değişikliği tartışmaya konu oldu. Vakfıkebir Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri Ali Bayram Tanrıverdi, Eyüb Yavuz ve Ahmed Salih Birincioğlu kendi belediye meclislerinde aldıkları karar neticesinde vatandaşın mağdur olduğunu ifade ederek gündem maddesinin değişikliğini talep ettiler. Yavuz, vatandaşı yargı yolu ile uğraştırmak yerine meclis kararı ile durumun çözüme kavuşmasını talep etti. Fakat İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Hüsnü Akkan vatandaşın 0.30 emsal teşkil eden parselinin 0.15’e düşürülmesi ile mağdur olduğunu kabul etse de yasalar gereği meclis olarak bir değişiklik yapamayacaklarını belirtti. Gündem maddesi oylanırken sadece Vakfıkebirli Belediye Meclisi üyeleri red oyu kullandı fakat oy çokluğuyla madde kabul edildi.

ÖNCE DAVA AÇTI…

Mecliste bir diğer tartışma konusu da CHP’li Düzköy Belediye Başkanı Abidin Çelik ile AK Partili Meclis üyeleri arasında yaşandı. Geçmiş dönemlerde meclise sunulan Düzköy Kale Deresi üzerinde yapılması planlanan HES projesi için Abidin Çelik red oyu kullanarak tüm meclisin de red oyu kullanması için mücadele vermişti. Fakat HES projesi oy çokluğuyla kabul edilmişti. Bu süre zarfında Çelik yargı yoluna gitmiş, sonrasında HES için açtığı davayı geri çekmişti. İmar ve Bayındırlık Komisyonu da bu süreçte HES için incelemelerde bulunmuş ve HES projesinin çevreye, içme suyu kaynakları ile dereye zarar vereceği yönünde tespitlerde bulunarak komisyon olarak HES projesinin iptali yönünde karar almıştı. Meclise de aldıkları kararı bildirdiklerinde AK Partili meclis üyeleri Başkan Çelik’e yüklenerek ‘neden davandan vazgeçtin’ sorusunu yöneltince ortam bir anda gerildi ve tartışma yaşandı.

BAŞKAN İSYAN ETTİ

Abidin Çelik, neden davadan vazgeçtiğini açıklamak istemediğini ifade ederek komisyona almış oldukları karardan dolayı teşekkür etti. HES projesinin iptali oy birliğiyle kabul edilirken Meclis Başkanvekili Seyfullah Kınalı ‘tarihi bir karar’ benzetmesi yaptı. Bu arada Çelik, eski İl Özel İdare’den kalan binayı kendi hizmet binaları olarak kullanma talebinde bulunduklarını ancak Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Akkaya’nın buna engel olduğunu söyledi.

Kaynak: Türksesigazete

HES projesi ile ilgili Mayıs 2015 ayında yaşananları hatırlayalım:

CHP’li Düzköy Belediyesi’nin Düzköy’de yapılacak hidroelektrik santraline izin vermesi çevrecileri öfkelendirdi. Trabzon’un Düzköy ilçesine yapılması planlanan Çiğdemli ve Gökçeler’in bitimindeki derede yapılacak hidroelektrik santrali (HES) inşaatının ÇED raporu olmadığından CHP’li Düzköy Belediyesi mahkemeye başvurdu. Mahkeme süreci devam ederken belediye ile firma anlaşarak, dava geri çekildi. Dere üzerinde yapılması planlanan 5 HES projesi ise bu kararla beraber yapılması daha kolaylaşmış oldu. Öte yandan bilirkişi raporuyla davanın belediye raporuyla belediyenin lehine geliştiği, büyük ihtimalle davayı belediyenin kazanacağı gelen bilgiler arasında. Belediyenin 400 bin liralık araç gereç şartıyla davayı geri çektiği iddia edildi. Tonya Çevre Platformu’ndan tepki gecikmedi.

HALK İSTİYOR

Düzköy Belediye Başkanı Abidin Çelik, davanın geri çekildiğini doğrulayarak, “Düzköy halkı, HES’i istiyor, halkın istediği şeye ben nasıl karşı dururum? Derede bir HES yapılacak, ikincisine karşıyız. Kanallarla su taşınacak ve hiçbir ağaç kesilmeyecek. Dereye can suyu verilecek. Derenin kurumasına imkan yok. Çevreci arkadaşların duyarlılıklarını takdir ediyoruz fakat burada çevreye zarar verecek bir olay yok” diye konuştu.

DÜZKÖY’Ü DÜŞÜNÜRÜM

İsmail Hakkı Çömçü’nün iddialarına sert çıkan Abidin Çelik, kendisinin de doğaya zararlı HES’lere karşı olduğunu belirterek, “Düzköy’ün doğasına zarar verecek HES’i de biz engelledik. Çimento fabrikasının kurulmaması için Tonya ile mücadele verdik. Bu HES’in geçeceği köylerdeki halkın HES’ten hiçbir şikayeti yok. Çıkarılacak malzemeler bizim istediğimiz yere dökülecek” dedi.

HALKIN HAKKINI EZDİRMEM

Başkan Çelik, şunları kaydetti: “Ben Düzköy’ün çıkarlarını düşünürüm, Düzköy’ün hakkını ezdirmem. Ben okuttuğum çocukların doğasını da bozdurmam. Haklarını da kimseye yetirtmem. Onlar kendi mahallesini ve ailesini savunsunlar. Mahallesinin yollarını yaptırsın. Arabaları yollara sığmıyor, yollarını yaptırsınlar. Evinde elektrik yakmasın.”

TEPKi KOYARIZ

Tonya Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Bekir Uzunoğlu ise, “Düzköy’deki bileşenlerden davet gelirse tepkimizi ortaya koyar eylem yaparız. Bunlar halkın olan su kaynaklarını sermayeye peşkeş çekmek istiyor. Biz HES’lere bundan dolayı karşıyız. Akarsular halkındır, halkın kalmalıdır. Vadide yaşayan bütün canlıların ve bitkilerin hakkını hukukunu korumaya çalışıyoruz. Ve belediyelerin görevi bu olmalıyken, bu tür uygulamayı çok doğru bulmuyoruz. Aldıkları kararı yeniden gözden geçirsinler” diyerek Düzköy Belediyesi’nin davayı geri çekmesine tepki gösterdi.

Kaynak: Karadeniz Gazete / Fatih İSAK

İlgili Haberler

İlçemizde bayramlaşma programı

Düzköy Temsilcisi

Mehmet Yıldız Vefat Etti

Düzköy Temsilcisi

Trafik Kazası: 1 Ölü

Düzköy Temsilcisi

Bir Yorum Yazın

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com