Gündem

Ücretsiz Seyahat Edebilirsiniz

6495 sayılı kanunla yapılan düzenlemeye göre, yaklaşık 10 milyon vatandaş (bazılarının eş ve çocukları da dahil), ücretsiz seyahat hakkından yararlanabilecek. Bu sayının zaman içinde artması bekleniyor.

KİMLER YARARLANABİLECEK?

Ücretsiz seyahat hakkından yararlanabilecek olanlar, üç grupta toplanıyor.
1. Görev Malûlleri:
a) Vatani hizmet tertibinden aylık bağlanan görev malûllerinin; kendileri, eşleri, evli olmayan ve 25 yaşını doldurmamış olan çocukları, anne ve babaları;
b) Kapsamda yer alan harp veya görev malûllerinden, sınıf değiştirerek çalışmaya devam edenler ile görev malûlü sayılarak aylık bağlananlardan, çalışmaya başlamaları nedeniyle, ödenmekte olan aylıkları kesilenlerin kendileri ile eşleri, evli olmayan ve 25 yaşını doldurmayan çocukları, anne ve babaları;
c) Harp veya görev malûlü sayılacak şekilde hayatını kaybedenlerin veya aynı kapsamda aylık almaktayken, hayatını kaybedenlerin eşleri, evli olmayan ve 25 yaşını doldurmamış olan çocukları, anne ve babaları; demiryolları ve denizyollarının şehir içi ve şehirlerarası hatlarından, belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere ya da belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs veya şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden “ücretsiz” olarak yararlanacaklar.
2. Engelliler:
Sağlık kurulu raporuyla, “yüzde 40 ve üzerinde engelli” olduğunu belgeleyenler yararlanabilecek.
“Ağır engellilerde” olay biraz daha farklı. Bu kişiler, kendileri ile birlikte, birden fazla olmamak
koşuluyla, birlikte yolculuk ettikleri refakatçileri, harp ve görev malûllerinin yararlandığı şekilde, “ücretsiz seyahat” hakkından yararlanabiliyorlar.
3. Belli Yaşın Üzerindekiler:
a) 65 Yaş Üzerindekiler:
65 yaşın üzerindeki Türk vatandaşları, demiryolları ve denizyollarının şehir içi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere ya da belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs veya şirketlere ait;
-Şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden “ücretsiz olarak”,
-Şehirlerarası hatlarından “yüzde 50 indirimli” olarak,
yararlanabilecekler.
b) 60-65 Yaş Arasındakiler:
6495 sayılı yasa ile yapılan düzenlemede, 60-65 yaş arasındaki kişilerin de toplu taşıma hizmetlerinden “ücretsiz veya indirimli” olarak yararlanabilmeleri konusunda, ilgili kurum ve kuruluşlara yetki verildi.

UYGULAMAYANA CEZA!!!

Yukarıda belirtilen kurumlar, “ücretsiz veya indirimli” seyahat hakkından yararlanan kişilerin, bu haklarını kullanabilmeleri için gereken her türlü önlemi almak zorundalar.
Söz konusu hakkın kullandırılmaması durumunda, haktan yararlandırılmayan her kişi için
toplu taşıma aracının tarifesi üzerinden “50 tam bilet bedeli tutarında idari para cezası” mülki idare amiri tarafından uygulanacak.

YÖNETMELİK ÇIKARILACAK

Yukarıda belirtilen düzenleme doğrultusunda, hizmet verecek olan toplu taşıma araçları, taşıma hizmetlerinin kapsamı ve bu hizmetlerden “ücretsiz veya indirimli” yararlanmaya ilişkin usul ve esaslar, yakında yayımlanacak olan bir yönetmelikte açıklanacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından çıkartılacak olan bu yönetmeliğin; Maliye, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme, İçişleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıklarının görüşleri de alındıktan sonra,  yayınlanması bekleniyor.

Anayasa’nın 10. maddesinde; çocuklar, yaşlılar, engelliler, harp ve görev şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak önlemlerin, “eşitlik ilkesine aykırı sayılmayacağı”belirtilerek bu kişiler için “pozitif ayırımcılık” getirildi.

 

 

İlgili Haberler

Vergi ve Cezalara Zam!!!

İstanbul Temsilcisi

Sözleşmeliye Tarih Engeli!!!

Dijital Karasal Yayın Başlıyor…

Düzköy Temsilcisi

Bir Yorum Yazın

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com