Sağlık

Göbek Fıtığı Nedir?

Doğumdan önce anne ile çocuk arasındaki bağı oluşturan ve çocuğun büyümesi için gereksinimlerini sağlayan damarlar göbek halkasının içinden geçer. Doğumla beraber bu damarlar kapanır. Henüz tam kapanmamış olan göbek halkasının içinde oluşan boşluktan karın içi organlarının girip çıkmasıyla göbekte oluşan şişliğe göbek fıtığı denir. Bu nedenle umbilikal herniler (göbek fıtığı) doğumsal kökenlidir. Bu fıtıkların çoğu zamanla kendiliğinden kapanır. Bu nedenle çocuklarda göbek fıtıkları 4 yaşına kadar (fıtık boğulması, bağırsak tıkanması gibi durumlara neden olmaz ise) izlenir.

Ancak erişkinlerde göbek fıtığı oluştuğu zaman kendiliğinden kapanma söz konusu olmayacağından cerrahi gerekir. Göbek fıtıklarını ameliyatla düzeltmek basit ve güvenli bir yoldur. Fıtık defektinin kenarlarının direkt olarak yaklaştırılmasıyla (Laparoskopik yöntem ya da açık yöntem ile) kesin tedavi yapılmış olur ve tekrarlama riski düşüktür. Karın cidarının çok zayıf olduğu durumlarda tamir için yama (greft) denilen materyaller kullanılabilir.

Diğer fıtık türlerinde olduğu gibi karın içi basıncını artıran tüm durumlar (kronik öksürük, gebelik, kabızlık, ağır yük kaldırma) göbek fıtığı oluşması nedenleri arasındadır. Göbek fıtıkları tüm fıtıkların %8,5’ini oluşturur.

Göbek fıtığında parmağınızla açık olan göbek halkasını hissedebilirsiniz. Ayrıca göbekte ağrı, şişlik, hassasiyet, şekil bozukluğu fark etmeniz göbek fıtığı olduğunuzu gösterebilir. Bunun dışında şişlik aniden büyümeye başladıysa, fıtık yatınca ya da içeri itilmeye çalışıldığında içeri girmiyorsa, hassasiyet arttıysa, tuvalet yapamama, bulantı, kusma gibi bulgular mevcutsa acil olarak hastaneye başvurmanız gerekmektedir. Bu göbek fıtığınızın içine karın içi organlardan biri yada birkaçının girdiği ve burada sıkıştığı anlamına gelir ki acil olarak sıkışan bu organlar canlılığını yitirmeden cerrahi girişimin yapılması gerekir. Aksi halde yapılacak olan ameliyat sadece göbek fıtığı ameliyatı olmayacak, sıkışan organa da yönelik cerrahi işlem gerekecektir.

İlgili Haberler

Kedi Bakımı Hakkında 5 İpucu

İstanbul Temsilcisi

Aile Hekimleri Akşam da Çalışabilecek

İlçemizde Kanser Taraması Yapılacak…

Düzköy Temsilcisi

Bir Yorum Yazın

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com