Gündem

Yumurta fiyatları neden yükseldi?

Yumurta sektörünün kasım ayında gerçekleştirdiği ihracat, pek çok ülkede baş gösteren kuş gribinin etkisiyle, önemli ölçüde artış gösterdi. Kanatlı Tanıtım Grubu Başkanı Bedri Girit yaptığı açıklamada, şu anda yaklaşık 45 ülkede kuş gribi vakası tespit edildiğini, hastalığın aşamasına göre karantinaya alınan bu ülkelerle tavuk ve ürünleri ticaretinin yasaklandığını anlattı.

Türkiye’de şu ana kadar tespit edilen bir vaka olmadığına dikkati çeken Girit, bunun geçen yıl özellikle Balıkesir’de görülen vakaların ardından alınan tedbirlerin sonucu olduğunu dile getirdi. Kanatlı sektörünün tesislerde güvenlik seviyelerini artırdığını belirten Girit, “Sektör, biyogüvenlik kurallarını en üst düzeyde uyguluyor. Gerek beyaz et gerek yumurta tesislerine ziyaretçi kabul edilmiyor.” dedi.

Türkiye’nin, tedbirler sayesinde bu dönemi sıkıntısız atlatacağını söyleyen Girit, şöyle devam etti:

“Bu tedbirler devam ettikçe risk azalıyor. Kuş gribi yaşamadan bu seneyi geçireceğimizi düşünüyoruz. Bu dönemin bize ihracat avantajları oldu. Biz daha tavuktan çıkmamış yumurtaları satmaya başladık. Kasım ayındaki yumurta ihracatımız 246 milyon dolar oldu. Kasım ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25 arttı. Siparişlere yetişemiyoruz. Kuş gribine dayalı olarak piliç etinde de benzer bir durum var. Bizim bu durumda en büyük avantajımız coğrafi konumumuz oldu. Tamamen hastalıklardan ari olduğumuz için bizi tercih ediyorlar.”

Girit, yumurtada ve beyaz ette ihracatın artması ve döviz kurundaki yükseliş nedeniyle yurt içinde de bu ürünlerin fiyatlarının yükseldiğine işaret ederek, fiyat artışına gösterilen tepkiye şaşırdıklarını söyledi.

 

İlgili Haberler

Ankara’da feci kaza! Ölü ve yaralılar var…

Yeni Yılda E-reçete…

İstanbul Temsilcisi

GÜMÜŞHANE’DE TERÖR SALDIRISI

Düzköy Temsilcisi

Bir Yorum Yazın

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com