Sağlık

Yok Denilen İlaç Depoda Çıktı

Ateşli romatizma geçiren çocuklara yapılan “Deposilin” adlı iğne Ekim’den beri bulunamıyordu. Bakanlık olayı araştırdı, üretici firmanın deposundan 25 bin kutu ilaç çıktı.Sağlık Bakanlığı 3 aydır piyasada bulunmayan”Deposilin” krizine el koydu. Üretici firmanın deposunda 25 bin adet bulunmasına rağmen iğnelerin piyasaya sürülmediği ortaya çıktı. Deposilin’i Türkiye’ de üreten yabancı firma hammadde temin edemediği gerekçesiyle bir süre önce üretimi durdurmuş, alternatifi bulunmaması sebebiyle de piyasadaki iğneler de kısa sürede tükenmişti. Ateşli romatizma geçiren çocukların, tekrar aynı enfeksiyona maruz kalmaması 21 yaşına kadar 21 günde bir Deposilin vurdurulması öneriliyor. En gerekli olduğu kış mevsiminde bu iğneyi bulamayan aileler 3 aydır büyük panik yaşıyordu.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu yetkililerinden edindiğimiz bilgiye göre, İlaç Takip Sistemi üzerinden yapılan incelemede üretici firmanın deposunda 25 bin kutu “Deposilin” bulunduğu belirlendi. Bunun üzerine ilaçlara el konularak acil vakalarda kullanılmak üzere Kamu Hastaneleri Kurumu’na bağlı hastanelere dağıtıldı.

Sağlık Bakanlığı, ilacın hammaddesinin Almanya’ da bulunduğunu belirledi. Yerli bir firmaya da üretim ruhsatı verdi. Yerli üretim iğnelerin yılbaşından itibaren eczanelerdeki yerini alacağı belirtilirken, daha önce 2 lira 80 kuruş olan 1.2 gr’lık “Deposilin”in fiyatı 4 liraya ve 2.4 gr’lık formunun fiyatı da 6 liraya yükseltildi.

İÜ Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, “Ülkemizde yaklaşık 200 bin romatizmalı çocuk bulunuyor. Risk altındakilere yaz kış bu ilacı uyguluyoruz. Ancak kış mevsiminde daha fazla ihtiyaç duyuluyor” dedi. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Ecz. Semih Göngör de “Deposilin saf penisilin. Başka enfeksiyonlarda diğer antibiyotikler ve sentetik penisilinler kullanılabiliyor. Fakat ateşli romatizmada mutlaka saf penisilinin kullanılması gerekir” diye konuştu.

Ziyneti Kocabıyık/haberler.com

İlgili Haberler

Kivinin Faydaları

Düzköy Temsilcisi

Kanserden Değil İlaç Bulamadıklarından Ölüyorlar!!!

Düzköy Temsilcisi

Gebelikte bel ve sırt ağrısını dikkate alın

Düzköy Temsilcisi

1 yorum

ali dülger 19 Aralık 2013 at 08:55

adamlara iftira atıyorsunuz ilcın ismi deposilin adam onun için depoda saklanacağını zannetmiştir

Cevapla

Bir Yorum Yazın

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com