Sağlık

Unutuldu mu, Altın Çilek?

Altın çilek, pek çok hastalığın tedavisinde de kullanabilen yararları ve zayıflamaya yardımcı içeriği ile son dönemde en çok aranan ve talep edilen meyve olarak gündemde.

Ülkemizde, yer kirazı adı ile de tanınan altın çilek özellikle Güney Amerika’dan ithal ediliyor. Taze olarak tüketilebildiği gibi kurusu da en az tazesi kadar yararlı.

Altın çilek, sarı-turuncu renklerde bir meyve olup ülkemizin hemen her köşesinde kendiliğinden yetiştiği biliniyor. Bu denkli ünlü olmadan evvel altın çileğe yol kenarlarında, ormanlık ve kırsal alanlarda rastlamak mümkündü. Yanından umarsızca geçtiğimiz, çocuklukta sadece meraktan tadına baktığımız bu son derece şifalı meyve, kazandığı haklı ünün ardından oldukça yüksek fiyatlarla satılmaya başlandı. Kurutulması oldukça meşakkatli bir meyve. İşte fiyatın yükselmesindeki en temel etken de bu.

Altın çilek meyvesi, meyve familyasından “Solanaceas” ailesinin bir mensubudur. Bir adet altın çilek ortalama 5-7 gram ağırlığındadır. Taze altın çilekler kağıda benzeyen sarı renkte bir kabuk ile korunur. Kabuğun soyulması ile ortaya çıkan meyve turuncu renkte olup miskete benzer ve yaklaşık 2 cm çapa sahiptir. Buruk ve mayhoş tadına eşlik edem acımsı çekirdekleri meyvenin lezzetten çok şifa amacı güttüğünün en temel göstergesidir. Altın çileğin tadı ancak demlendikçe yani dinlendikten sonra tatlanmaya başlar. Altın çileği tek başına tüketebileceğiniz gibi salatalara da katarak yiyebilirsiniz. Günde en çok 8 adet altın çilek tüketilmelidir bu sayı geçildiğinde altın çilek yarardan çok zarar getirir, zehirlenmeye sebebiyet verebilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Altın Çileğin Faydaları

  • Altın çilek lif oranından zengindir, hatta dünyanın en zengin lifli meyvesidir denilebilir.
  • Altın çilek diyabet yani şeker hastaları için faydalı bir meyvedir.
  • Bir adet altın çilekte bol miktarda C Vitamini bulunur.
  • İyi bir antioksidandır ve bu özelliği ile bedeni temizlemeye yardımcı olur.
  • Altın çilek ayrıca vücudun kirli kanı temizlemesini de sağlar.
  • İdrar yolu hastalıkları, prostat, boğaz ve solunum yolları, verem, kalp, gut ve şeker hastalıkları tedavisine iyi gelir.
  • Sindirim sistemini güçlendiren altın çileğin parazitleri yok ettiği de bulunan bulgular arasındadır.
  • Altın çileğin içeriğinde C, B1, B2, B3 vitaminleri, keroten ve bol miktarda da mineral bulunur. Kalsiyum açısından zengindir.
  • Metabolizmayı hızlandırdığı söylenen altın çiçek ayrıca kilo vermek isteyenler için de iyi bir destekçidir.
  • Altın çilekte yaşlanmayı geciktiren betakaroten vardır.

İlgili Haberler

Sütçüye parfüm ayarı

Kenenin yerini Afrika böceği mi alıyor?

İstanbul Temsilcisi

Güneş Çarpmasına Dikkat

Düzköy Temsilcisi

Bir Yorum Yazın

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com