Gündem

Minibüslerde 'çömelme' dönemi bitiyor

Toplu taşıma araçlarına ceza uygulamasına yeni düzenleme. Ulaştırma Bakanlığı, toplu taşıma araçlarındaki fazla yolcu başına 60 TL ceza kesilmesini düzenleyen maddesinde değişiklik yapılması için çalışmalara başladı.

Ulaştırma Bakanlığı, TBMM’de kısa süre önce kabul edilen ve bir kaç gün önce Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun fazla yolcu başına 60 TL ceza kesilmesini düzenleyen maddesinde değişiklik yapılması için harekete geçti.

Bakanlık yetkilileri, özellikle şehiriçinde toplu taşımacılık yapan esnafın çok yüksek bularak, şikayet ettiği fazla yolcu başına 60 TL’lik ceza kesilmesine ilişkin düzenlemede değişiklik yapılması ve “şehirlerarası-şehiriçi toplu taşımacılık” şeklinde ayrıma gidilmesi alternatifleri üzerinde durulduğunu bildirdi.

Ancak Kanun Cumhurbaşkanlığına gönderildikten sonra bazı değişiklikler yapılması için çalışmalara başlanabildiğini anlatan yetkililer, yeniden düzenleme yapılması için iletilen önerilerde, ceza miktarının ve “şehir içi” ve “şehirlerarası” ayrımı yapılmamasının “küçük esnafa haksızlık” olarak değerlendirildiğine dikkati çekti.

“BU KONU HALLOLDU BİLİNSİN”

Ulaştırma Bakanlığının düzenleme çalışmalarına başlamasında, sektördeki siviltoplum örgütlerinden TESK ve TŞOF yöneticilerinin, esnafın sorunlarını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ilettikleri görüşme de etkili oldu.

Başbakan Erdoğan ile gerçekleştirdikleri görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, görüşmede, şoförlerin bu konudakirahatsızlıklarını ilettiklerini ve Erdoğan’ın da konunun çözümü için talimat verdiğini anlattı.

Bendevi Palandöken, “Başbakan Erdoğan, şoför esnafın durumunu bildiğini, konunun düzeltilebileceğini ifade etti. Bu konu halloldu bilinsin. Sayın Başbakan bu konuya el attı, talimat verdi. Şoför esnafımız bundan böyle rahat olsun” diyekonuştu.

Bu arada, AK Parti Ankara Milletvekili Faruk Koca, Karayolları Trafik Kanunu’ndaki her fazla yolcuya kesilecek 60 TL para cezasının 15 TL’ye düşürülmesi için dün TBMM Başkanlığına kanun teklifi sunmuştu.

TŞOF: KANUN ADİL OLMALI BU CEZA KALDIRILMALIDIR

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, otobüsler, metrobüsler ve metrolarda yüzlerce kişinin ayakta yolcu olarak alındığını belirterek, “Ancak yasa hepsine çıkmasına rağmen bunlara uygulanmıyor. Onun için çıkan kanun adil olmalı, bu ceza kaldırılmalıdır” dedi.

Fevzi Apaydın, yaptığı yazılı açıklamada, dolmuş sürücülerinin, özellikle yolcuların yoğun olduğu saatlerde ayakta yolcu aldığını, öte yandan şoförler almak istemese bile yolcuların zorla araçlara bindiğini belirtti.

Cezaların adil ve eşit olması gerektiğini ifade eden Apaydın, “Bugün otobüsler, metrobüsler ve metrolarda yüzlerce kişi ayakta yolcu olarak alınmaktadır. Ancak yasa hepsine çıkmasına rağmen bunlara uygulanmıyor. Onun için çıkan kanun adil olmalı, bu ceza kaldırılmalıdır” dedi.

Ayakta yolcu taşıma konusunda sadece dolmuş şoförlerinin hedef yapılmasını doğru bulmadığını belirten Apaydın, “Ülkemizde yaşanan trafik kazaları fazla yolcu almaktan çok, eğitimsizlikten kaynaklanmaktadır. Trafik kazalarına karışan araçların çoğunluğunu özel araçlar oluşturmaktadır, ticari araçlar en sonra geliyor” değerlendirmesinde bulundu.(

AA

İlgili Haberler

NATO’dan Türkiye Açıklaması

Düzköy Temsilcisi

Kaçan darbeciler iade edilecek mi?

Düzköy Temsilcisi

1 Eylül Dünya Barış Günü Kutlu Olsun…

Düzköy Temsilcisi

Bir Yorum Yazın

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com