İlçemiz

Dağcıların yeni gözdesi: Şahinkaya

Trabzon‘un Düzköy ilçesine bağlı Dumankaya Mahallesi’nde bulunan Şahinkaya Dağı, dağcılıksporuna gönül veren yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Taş düşmesi ve kaya bloğunun kopması gibi tırmanış riskleri bulunmayan dağ, sunduğu doğal güzellikleriyle de dikkati çekiyor.

Bulunduğu mahallenin adı ile özdeşleştiği için yörede “Dumankaya” olarak da bilinen dağda, “Tırmanış ve Doğa Sporları Şenliği” düzenlenmesi için de hazırlıklar başladı.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Birdal Öztürk ile Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Doç. Dr. Ersan Başar, KTÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Sercan Erol ve beraberindeki ekip, Dumankaya’da incelemelerde bulundu.

Öztürk, incelemelerin ardından yaptığı açıklamada, yarım asır önce İngilizlerin düzenli olarak her yıl buraya gelip tırmandığını ve onlara ait birçok tırmanma aletinin halen tırmanış yollarında bulunduğunu söyledi.

Şahinkaya Dağı’nda bir şenlik düzenlemeyi planladıklarını dile getiren Öztürk, “Burada en kısa sürede bir şenlik düzenleyeceğiz. Dumankaya’nın hem doğal güzelliği, hem de dağcılığa uygun kaya yapısı ile yakın gelecekte ilgi odağı haline geleceğine inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

“Dağcılara çok sayıda tırmanış rotası sunmakta”

Yrd. Doç Dr. Erol da dağın kale duvarı gibi görünen yüzeyi, kalın kireçtaşlı yapısında sökülme görülmemesi, bu bölgeyi taş düşmesi ve kaya bloğunun kopması gibi tırmanış riskleri açısından güvenli bir bölge yaptığını dile getirdi. Erol, “Ayrıca dünyada az bulunur türdeki raf benzeri sağlam kireçtaşı yapısı, kaya tırmanışı açısından ideal tutamak ve basamaklar oluşturmaktadır. Bundan ötürü dağcılara çok sayıda tırmanış rotası sunmakta ve hatta dağcılar burada kendilerinin adlandırabileceği sayısız yeni rota açma imkanı bulabilmektedir.” dedi.

Yörenin görselliğinin ve seyir zevkinin de zengin olduğuna dikkati çeken Erol, görselliği ve seyir zevki çok zengin olan bu bölgedeki ilk tırmanışın bir İngiliz tarafından gerçekleştirildiğini anımsattı.

Bölgede bilinen ilk boltlu ve geleneksel rotaların Öztürk Kayıkçı tarafından açıldığını vurgulayan Erol, “Ülkemizin en başarılı dağcılarından Tunç Fındık ve Doğan Palut da bu bölgede yeni rotalar açmış, ‘Zeki Alasya, Bakımsız Tarzan, Sidiksa ve Akçaabat Helvası’ gibi isimler koymuştur. Ayrıca bölgede kaya tırmanma rotalarının yanında sayısız doğa yürüyüşü yapılabilecek parkurlar da mevcuttur.” diye konuştu.

Muhabir:Anadolu Ajansı Meltem Yılmaz

İlgili Haberler

Vali Kızılcık Düzköy Doğa Kampını Ziyaret Etti…

Düzköy Temsilcisi

Son Dernek Bugün Yapılıyor

Düzköy Temsilcisi

Karadenizliler Amsterdam’da Buluşuyor…

Düzköy Temsilcisi

Bir Yorum Yazın

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com